De melktap
In onze boerderijwinkel staat een melktap. Daar tap je je eigen verse, rauwe melk. Dagverse, onbewerkte melk, die aan alle kwaliteitseisen voldoet. Rechtstreeks van de koe, die een groot deel van het jaar buiten loopt.
Rauwe melk uit de melktap
Veel mensen gaan bewuster eten. Puur en eerlijk voedsel, waar alle voedingsstoffen van nature nog in zitten, omdat het onbewerkt is. Het liefst afkomstig bij jou uit de buurt. Verse, rauwe melk past daarbij en biedt veel voordelen:
- Puur en onbewerkt
- Meer smaak
- Goed voor je gezondheid
De smaak van verse melk is verrukkelijk
Melk uit de melktap is verser dan melk uit de winkel. En dat proef je. Veel van de aroma’s in melk zijn hittegevoelig. Ze gaan verloren door verhitting, wat gebeurt bij gepasteuriseerde melk uit de winkel. Verse melk smaakt zoals melk hoort te smaken. Je proeft het verschil. Bak maar eens pannenkoeken met verse melk!
Hoe hou je verse melk houdbaar?
Als je melk bij ons komt tappen kun je bij ons een steriele fles kopen, die je vaker kan gebruiken. Let wel op dat je deze na gebruik omspoelt met warm water en in de vaatwasser op hoge temperatuur reinigt. Melk is gevoelig voor bacteriën, dus hygiëne is erg belangrijk. Onze melk wordt direct na het melken gekoeld tot 4 °C. Het is daarom na aankoop nog een paar dagen houdbaar, mits het gekoeld (max. 4 °C) wordt bewaard. Voor gebruik kan je de melk het beste even schudden. Door het staan gaat rauwe melk in laagjes scheiden (het vet gaat naar boven). Mensen die gezond zijn kunnen gewoon rauwe melk drinken. Onze melk wordt iedere 6 weken gecontroleerd. We melken al meer dan 20 jaar bacterievrij. Het advies van keuringsdienst van waren is echter wel om melk te pasteuriseren voor gebruik, dit kun je zelf doen door hem te verwarmen tot minimaal 72 graden. Dan is de melk voor iedereen 100% veilig te drinken. Melk kun je beter niet laten koken, dan verandert deze van samenstelling. Zwangere vrouwen, kleine kinderen tot 2 jaar en ouderen boven de 80 die al gezondheidsproblemen hebben, kunnen beter gepasteuriseerde melk drinken.
Waarom verse melk van de Volkelse Hooiberg?
- Onze koeien lopen een groot gedeelte van het jaar buiten.
- De melk voldoet aan alle kwaliteitseisen
- We melken al meer dan 20 jaar bacterievrij.
- Als je verse melk komt halen, zie je de koeien lopen en grazen. In de stal of in de wei.
- Zelf melk tappen is leuk en eenvoudig. Bij de melktap staat precies vermeld hoe je dat doet.
- Alles wat je ermee kookt of bakt, heeft meer smaak.


